Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Търговската война натежава върху резултатите на китайските технологични гиганти

Очаква се компаниите от сектора да отчетат голям спад за тримесечието, завършило в края на юни

Търговската война натежава върху резултатите на китайските технологични гиганти

Снимка: Архив Ройтерс

Китайските топ технологични фирми, както и тези за електронна търговия и потребителска електроника, се подготвят да отчетат голям спад на ръста на приходите за тримесечието до 30 юни, след като търговската война със Съединените щати натежа на китайската икономика и засегна потребителските разходи, предава Ройтерс.

Приходите на най-големите технологични фирми от Китай се очаква да нараснат средно с 26 на сто през въпросното тримесечие, в сравнение със същия период година по-рано, сочи консенсусната прогноза на анализаторите по данни на Refinitiv. Това е най-ниският ръст от шест тримесечия.

Тук влизат китайският гигант за онлайн търговия Alibaba и по-малкият му конкурент JD.com, интернет фирмата Baidu и най-голямата гейминг компания Tencent.

Нетната печалба на тези организации се очаква да нарасне с 9% спрямо значителните 50% ръст година по-рано.

Търговската война засегна пазарите и глобалните вериги на доставките и принуди технологичните компании да преосмислят производствените и маркетинговите си тактики. Спадът през тримесечието се очаква да накара фирмите допълнително да свият разходите си, за да подсилят маржовете.

Още по темата

Китайският икономически растеж се забави до 6,2% през второто тримесечие, най-бавният темп от поне 27 години.

Ето и какви са очакванията на анализаторите за резултатите, задаващи се през следващите седмици, по данни на Refinitiv:

* JD.com се очаква да представи финансовия си отчете във вторник, като прогнозите са да генерира слаба печалба благодарение на ограничаването на разходите. Но по-малкият брой потребители, които купуват продукти за дома и електроника, ще доведе до това, че търговецът ще отчете най-слабия си ръст на приходите от поне пет години.

* Печалбата на Alibaba вероятно ще нарасне с 27% - четвърто поредно тримесечие на растеж. Големите промоции се очаква да насърчат приходите от продажби до 38% растеж, но това ще бъде най-слабият скок от 14 тримесечия.

*Очаква се Tencent да отчете 24% ръст на печалбата, спрямо 2% спад година по-рано, подпомогната от облачните си услуги и патриотичните видео игри.

*Alibaba и Tencent, двете най-големи публични компании в Китай, заедно са загубили 96 млрд. долара пазарна стойност от старта на търговската война през май.

*Печалбата на Baidu вероятно се е сринала със 71%. Това ще е третото поредно тримесечие на спад, след като фирмата инвестира, за да запази конкурентната си позиция спрямо частната ByteDance. Прогнозата на анализаторите е, че приходите на Baidu ще се свият с 0,8% - първият спад от 10 тримесечия.

* Производителят на смартфони Xiaomi се очаква да отчете най-ниския ръст на приходите си от първичното публично предлагане на компанията през юли миналата година.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

гледано: 1519   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
Защо подовите климатици са все по-популярни?